четвер, 17 листопада 2011 р.

Знайти в собі "ген рівності"

Улітку цього року мені випала нагода побувати на Gender Campі - молодіжному таборі під Києвом, де нас вчили знімати соціальну рекламу, та й кіно взагалі. Саме там мій словниковий запас поповнив такий розумний вислів, як "режисерський сценарій", також значно поглибились мої знання з монтажу й операторської роботи, а основне - я навчилась правильно кричати "Камера!" і "Знято!"
Отож, уявіть: купа щонайтворчіших людей з різних куточків України, яких поділили на 12 чи 17 груп, на одній невеличкій території три дні знімають ролики на дотичні теми. Весело)
В результаті у нас вийшов непоганий ролик, до створення якого немало доклалась і я. Саме він отримав друге місце за кількістю преглядів на ютубі за підсумками фестивалю, але про це - нижче. А зараз, він:



Отже, цей табір був частиною великого всеукраїнського фестивалю. І коли ми всі роз'їхались по домівках, то не просто так, а знімати далі! На жаль, у зв'язку з деякими особистими обставинами, я цього робити не могла, але дехто проявив неабияку активність, за що їм честь і хвала!)
А 12 листопада 2011 року в Києві нас усіх знову зібрали, щоб підбити підсумки. Усе відбувалось у чудовому готелі "Русь" біля стадіону "Олімпійський", та ще й так, що мене поселили на сімнадцятому поверсі якраз навпроти нього, так що вид з вікна був просто шикарний.
На сам GenderFilmFest запрошували не лише учасників літнього кемпу, хоча нас і була більшість, але ми так бурхливо раділи від зустрічі, що інші учасники фестивалю дивились на нас трішки косо і швидко розбіглись по номерах після офіційної частини, так що особисто мені познайомитись з кимось із них ближче не вдалось. А офіційна частина була, що треба! Відкриваючи Фестиваль Рікарда Рігер, директорка Представництва Програми розвитку ООН в Україні, зазначила, що ролики, які надійшли на конкурс, хоч і в більшості аматорські, втім надзвичайно красномовні. «Впевнена, що ці ролики вже сьогодні вплинули на когось і заставили замислитись, змінитись на краще», – сказала вона.
Фестиваль відбувався за класичним сценарієм проведення таких заходів – декілька номінацій, представлення кандидатів на нагородження та оголошення переможців. А поміж тим - шикарний фуршет і креативні виступи гендер-театру (навіть не знала, що такий існує), що дійсно зачіпали. Тепер про переможців.

У першій номінації «5 хвилин для ґендерної рівності»перемогли:
І місце: Вікторія Дрожчана - «Рівні нерівності»; 
ІІ місце: Роман Пріхода - «неҐендер»;
ІІІ місце: Антон Журавльов - «Кухня».
 Фільм-переможець справді сильний, але не менш сильні і два інші. Всі вони різні: перший тисне на відчуття, другий - гумор, а третій просто геніальний своєю простотою. Раджу переглянути всі!

Нагороди у номінації «5 хвилин, щоб подолати насильство в сім’ї» отримали:
І місце: «Біль моєї скрипки» - Вікторія Величко та Павло Бондаренко;
ІІ місце: «Посмішка насильства»  – Юрій Суходолов, Анастасія Пивовар та Михайло Клюєв;
ІІІ місце: «Стіни» – Павло Остріков, Герасименко Оксана, Євгенія Голованчук та Юлія Тимошенко. 
  Люди, що взяли перше місце, справді добре попрацювали, але чомусь "Посмішка..." мені виглядає сильнішою. І не тілки тому, що я особисто знаю авторів) Зрозуміліша вона, чи що.

Також Денис Іванов, президент компанії «Артхаустрафік» вручив приз Анастасії Пивовар за кращу жіночу рольу відео «Слово ранить», а телеведуча Лідія Таран нагородила Владислава Робського у номінації «Кращий актор». Євгенія Ткаченко, президент телекомпанії Магнолія ТБ, вручила приз за кращу ідею авторам ролику «Майстерність не має статі» – Олександру Кучеренко, Роману Пріході, Анастасії Пильовій, Ларисі Бондарук, Юліані Романишин, Ігору Алексєєву та Анастасії Нейрос-Кінтейро. Телеведучий Андрій Куликов вручив диплом за «Кращий слоган» авторам гасла «Б’є – значить б’є. Любить – значить любить». Режисер Дмитро Тяжлов оголосив переможця у номінації «Кращий режисер» – ним став Євген Цимбалюк за ролик «Сильні почуття для сильних чоловіків».

Вечір справді вдався! Всі заслужено отримали нагороди, а попереду нас ще чекало незабутнє блукання нічною столицею і неабиякий сніданок зранку. Обожнюю снідаки в готелях, як цей))
Усі ролики-учасники, серед яких багато достойних, проте не відзначених, можна знайти тут.
Конкурс короткометражних фільмів на ґендерну тематику «Ген рівності» ініційовано Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні. Виконавець – проект «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні». Мета конкурсу – привернути увагу молодих людей до проблеми насильства в сім’ях, нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків в різних аспектах суспільного, і зокрема сімейного життя.На розгляд журі потрапило понад 50 роликів, які за кількістю переглядів на сторінці в фейсбук та каналі проекту зібрали більше 100 тис. переглядів та близько 1 000 лайків глядачів.Зіркове журі фестивалю, серед членів якого відомі діячі кіно, мистецтва та спорту: режисери Віктор Придувалов і Дмитро Тяжлов,  музикант Павло Гудімов, художниця Євгенія Гапчинська, співачка Джамала, спортсмен Денис Силантьєв та інші

Немає коментарів:

Дописати коментар