неділя, 12 лютого 2012 р.

Anybody who rides a bike is a friend of mine (Harry Fisher)

Ерленд Лу (Erlend Loe) – відомий норвезький письменник, кіносценарист, перекладач. в Україні зокрема відомий як почесний гість Шостого Львівського Міжнародного Літературного Фестивалю в рамках 18 Форуму видавців у Львові.
Народився письменник 24 травня у місті Тронхейм, Норвегія. Після проходження альтернативної цивільної служби в театрі, вивчав літературу, кінознавство та етнологію в Осло. Окрім того, відвідував Данську Академію Кіно в Копенгагені та Академію Мистецтва в Тронхеймі. Авторський стиль Лу часто характеризують, як зумисне наївний. Чи не тому, що його найвідомішим романом є твір під назвою "Наївний. Супер"?  А його, як свідчить всесвітня паутина, перекладено вже понад 20 мовами.


Прочитала цю знамениту книжку і я. Знаєте, у видавництві "Фоліо" вийшла цікава і дуже мила серія "Карта світу". Так ось, Лу на цій карті представляє Норвегію. Книжки невеличкі, в твердій картонній обкладинці, з фігурними прорізами. Оригінально, одним словом, увагу привертає.
Не втрималася і я. І хоча в моєму арсеналі їх таких покищо лише дві, але прочитала я достатньо, щоб поділитися враженнями з вами. І скласти якусь суб'єктивну думку. Отож...

"Наївний. Супер", 1996 рік
"Доплер", 2004 рік

Головним героєм "Наївного..." є молодий хлопець, йому 25. Про таких кажуть "молодий і перспективний", тільки б знати, що воно означає. І от одного разу під час гри в крикет, перспектива якось обвалюється, а натомість приходить глибоке відчуття власної нікчемності. З ким не буває, скажіть?
Він складає список. Взагалі, складати списки - річ корисна й захоплююча. Отож, у нього є хороший і поганий друг, брат, кредит на навчання, велосипед, фотоапарат і пара майже нових кросівок. Натомість немає планів, захоплень, коханої дівчини й годинника.
Тоді він купляє дошку для гупання і червоний м'ячик. А ще товаришує з сусідським хлопчиком.

"Перспектива, до речі, могли б бути чимось таким, що можна було б купувати й вводити собі внутрішньо"

У "Доплера" щось схоже. Його так і звати - Доплер. У нього зразкова жінка, двоє зразкових дітей, красивий будинок у фешенебельному районі Осло і купа справ. А ще у нього помер батько.
Для цього чоловіка ідеєю-фікс стає ліс, у якому він падає з велосипеда. З того часу він там оселяється і стає таким собі лісовим філософом, поборником гармонії зі світом й натурального господарства.

"На мій погляд, вихід один: люди, що нині живуть, мають зникнути, а їм на зміну народиться нова порода людини. У ній буде менше агресії, вона все почне з чистого аркуша."

 Книжки схожі. Обидві закликають до втечі, зокрема від людей і цивілізації. Закликають бути простіше, жити сьогодні. Все актуально.
У своїй мові автор грубуватий. Він любить лаятися і говорити все, як є. Не дарма ж одному зі своїх героїв дає кличку "член-з-ногами", що, по ідеї, мала би підкреслювати усю жахливу ідеальність його життя, а натомість є чимось абсурдним і дещо смішним.
Також під сумнів підпадає фірмова "наївність". Бо якими-якими, але наївними ці книжки не є точно. Вони просто лаконічні, слова тонко складені в потік свідомості і нагадують звичайну відверту розповідь, з ноткою сарказму й нальотом зверхності. Тут не йдеться ні про сюжет, ні про зміст (хоча й вони інколи присутні), це просто розповідь. Тому читається легко.

Загалом усе непогано. Ідеї цікаві, легко застосовуються на практиці у боротьбі з власними "тарганами", і, погоджусь, дієві. Але хто шукає глибокої філософії й розумного розмірковування над сенсом буття, тут цього не знайдете. І це теж добре.
"Якби я не став письменником, то став би став пілотом десь у Алясці чи в Канаді. Я б перевозив їжу, людей і пошту у віддалені куточки світу.", зізнається Лу.
Але уявити Ерленда Лу без велосипеда, як на мене, не можливо.

"Я вірю в очищення душі через забавки й розваги"

Інші книги автора:
  • «Tatt av kvinnen» («Під владою жінки») — роман, 1993 рік
  • «Fisken» («Курт і риба») — дитяча книга, 1994 рік
  • «Maria & José» — книга картинок, 1994 рік
  • «Kurt blir grusom» («Курт звіріє») — дитяча книга, 1995 рік;
  • «Den store røde hunden»  — дитяча книга, 1996 рік
  • «Kurt quo vadis?» («Курт, куди йдеш?»)  — дитяча книга, 1998 рік
  • «L» («У») — роман, 1999 рік
  • «Fakta om Finland» («Факти про Фінляндію», «Найкраща країна у світі») — роман, 2001 рік
  • «Kurt koker hodet» («Курт парить мізки») — п'єса, також перероблена в дитячу книгу, 2003 рік
  • «Volvo lastvagnar» («Вантажівки “Вольво”») — роман, 2005 рік
  • «Pingvinhjelpen» — п'єса, 2006 рік
  • «Muleum» (Мулей)  — роман, 2007 рік
  • «Stille dager i Mixing Part» («Тихі дні в Перемішках») — роман, 2009 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар