середу, 29 лютого 2012 р.

"Зайвий" день

Земля робить повний оберт навколо Сонця не за ціле число днів (365), а за 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Щоб не відставати від космічних процесів і якось компенсувати "зайвий" час, був розроблений календар, у якому кожен рік, кратний чотирьом, має додаткову добу в місяці лютому. 

Проте кожен землетрус, цунамі чи інший масштабний катаклізм здатний зрушити вісь нашої планети на одну-дві секунди вперед чи назад і точний час постійно, а основне - непередбачувано, змінюється. Також, як відомо, за законами фізики, чим далі від земної поверхні, тим повільнішим стає час. Тобто для людей, що часто літають (ті ж самі стюардеси) такі "29 лютого" накопичуються ледь не щомісяця. Жаль тільки, що опускаючись на землю, його не можна використати додатково :)

У народі в цей день вшановують святого Касьяна, що зажив собі, м'яко кажучи, недоброї слави в наших предків. Не знаю точно, за що його так незлюбили. Проте, за однією з легенд, він відмовився врятувати потопаючого рибалку, за що Бог покарав його і "вділив" такий незручний день. Отож, коли приходить врешті високосний рік і 29 лютого, святий Касьян гнівається на людей і чинить їм зло. Також вважалося, що в цей день народжуються відьми.
У переказах, що побутують на Харківщині, цей святий нагадує казкового персонажа "з довгими віями аж до землі". Пам'ятаєте народні казки? Там час від часу трапляється такий дідок, чи навіть (!) бабуська, до яких головному героєві потрібно ходити за порадою. "Один раз на чотири роки святий Касіян підіймає свої вії і дивиться понурими очима. Лихо тому, на кого він гляне: гляне на людей - мруть люди, гляне на тварин - дохнуть тварини, гляне на поля - все сохне...". Тому в цей день не можна виходити з хати до схід сонця, щоб не зустрітися поглядом зі мстивим святим.
Поміж іншим, також існує багато легенд про непрості стосунки Касьяна з нечистою силою, що чимось відбілюють його репутацію. За однією з них, усі три роки він тільки те й робить, що сидить на чортові і б'є його молотом по голові. І лише у ніч своїх іменин святий має право залишити цей пост. Він йде до церкви і до самого світанку молиться. А чорт тим часом вилазить із безодні, щоб шкодити людям...

Не знаю, як там з надприродним, але за статистикою, в світі живе близько чотирьох мільйонів людей, що народилися саме цього дня (але навряд чи всі вони названі в честь святого покровителя Касіяна). Трапляється, що батьки ще в пологовому намагаються записати таких малюків на день старшими, чи (частіше) молодшими, щоб у майбутньому діти не ображалися за "загублений" день народження. Проте що робити, якщо все-таки?
св. Касьян очима наших предків
Відповідь на це питання намагався знайти німецький професор Генріх Гемме, що навіть склав спеціальний "календар святкувань" для народжених цього дня. За його словами, святкувати день народження можна і треба щороку, все залежить тільки від часу народження. Якщо людина народилася між 00:00 і 12:00 цього дня, то має право отримувати подарунки 28 числа, якщо ж у проміжку 18:00-23:59 - 1 березня. Тим же з уродинників, чия поява на світ припадає на середину дня, а саме від 12:00 до 18:00, автор пропонує ці дні чергувати, тобто одного року святкувати 28 лютого, а наступного - у перший день весни. Особисто ж я раджу не прив'язуватись до дати і святкувати, коли завгодно, хоч два дні підряд. Основне - щоб в колі хороших друзів.

І, ще один цікавий факт. У Шотландії це єдиний день, коли жінка може попросити руки нерішучого чоловіка. Він же ж, в свою чергу, не має права відмовлятися, інакше повинен заплатити величенький штраф. Свого часу на основі цієї традиції в Голлівуді навіть був знятий фільм, чия назва у перекладі звучить, як "Заміж у високосний рік". 
Я ж нагадаю, що у нас на Україні така практика існувала також. Проте, на відміну від стриманих шотландок, що могли це робити тільки раз на чотири роки, і то були змушені повідомляти про свій намір краєчком червоної нижньої спідниці, українки не церемонились. У багатьох селах центральної та східної України дівчина могла прийти сватати парубка, коли їй заманеться. Більше того - якщо хлопець не відповідав взаємністю, ніхто не мав права вигнати її і вона могла вільно жити у їхньому домі, допоки хтось із них не передумає. Ось так-от.

Немає коментарів:

Дописати коментар