неділя, 22 січня 2012 р.

Український кінематограф

"А такий існує?" - спитаєте ви. Ну, будемо щиро надіятись, що так. І говорю я зовсім не про "ТойХтоПройшовКрізьВогонь", його я ще не бачила. Але знайшла декілька цікавих короткометражок і ділюся враженнями.

The ОАТH / Клятва, 2007
режисер - Марина Врода
теза - "все, або нічого"

Перша знахідка. Ясна річ, прізвище режисера привертає увагу одразу ж. Милий романтичний сюжет, добре підібрані актори, живі сцени. Переглядається на одному диханні.

Останній лист, 2010
режисер - Юрій Ковалєв
теза - "один лист може перевернути життя маленької людини"

Короткометражка-артхауз, входить до циклу "Мудаки. Арабески". Дуже актуально, життєво, чудова гра хлопчика. Особливо цікаво спостерігати, як малий підпирає двері машинкою:) Прекрасна зйомка. Проте, як на мене, дуже затягнуто, як на таку болючу проблему. Усе мало бути лаконічніше, тоді прозвучало б гостріше. Кінець трохи розчаровує.

Уві сні (Мейд ін Юкрейн)
дипломна робота Катерина Чепік
теза - "категорично заборонено дивитися тим, хто ніколи не мріяв"

Інтерпретація "Аліси" Керрола в "домашніх умовах". Вражає обсяг зробленого, якщо врахувати, що це анімація й знімається покадрово. Дуже красива історія. Памятаю, що так само мене колись вразив інший мультфільм цієї авторки, тоді ще другокурсниці. Дівчина дуже талановита й повна нових ідей, з такими мрійниками не пропадемо.

Наступний, 2003
режисер - Анатолій Лавренишин
теза - "якщо не я, то це зробить хтось інший"

Дуже якісний лаконічний мультфільм. Тонко зважений чорний гумор, кумедний стиль, жодної зайвої детальки. Глибокий підтекст.

Злидні, 2005
режисер - Степан Коваль
теза - "аби в сусіда корова здохла"

Черговий шедевр від одного з кращих аніматорів, автора "Йшов трамвай №9". Пластилінова казка про гори Карпати, Марічку, Іванка та їхні злидні. Чудесно.

Дрифтер/Drifter, 2010
режисер - Олександр Образ
теза - "бидло заважає жити"

Відео викликає багато думок, як за так і проти. Тут не можна сказати щось однозначно, кожен повинен вирішити для себе сам. Моя гуманна частина говорить мені, що це не правильно і вони теж люди, але інша повністю погоджується з головним героєм. Можливо, це єдиноправильний варіант?
Шикарна операторська та режисерська робота. На основі одного коментаря.

2 коментарі:

  1. до теми:
    http://tyzhden.ua/Culture/40561 аналітична стаття про те ЯК існує те саме укр. кіно.воно таки ІСНУЄ.
    А Марина Врода навіть здобула в Каннах золоту пальмову гілку("Крос")
    і ше І.Стрембіцький...його промова В Каннах(дивитись уважно шо він сказав про національність-молодець)http://www.youtube.com/watch?v=pJGTyhZ0NPE момент істини-0:22 секунда

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за доповнення! Саме завдяки Каннам про Вроду й почули, в тому числі і я)) В нас так чомусь завжди - поки не визнають чужі, не дізнаються наші...ехх

    ВідповістиВидалити