пʼятниця, 13 квітня 2012 р.

Ті, що не зламали присяг


У чистий четвер, 12 квітня, з нагоди 100-річчя Пласту – Національної скаутської організації України, в Івано-Франківську відкрили перший у світі пам’ятник "Пластунам, що не зламали своїх присяг".

В урочистому відкритті скульптури взяло участь близько 300 пластунів з Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Тернополя, Києва, Луцька та Чернівців. Спершу учасники дійства вимаршем пройшли центральними вулицями міста, після чого вишукувались на площі поблизу скверу А. Міцкевича де і відбулись основні урочистості.

Після вітальної промови одного з ініціаторів заходу Тараса Зеня символічну тканину з пам’ятника під барабанний дріб, гул гуцульських рогів та карпатських трембіт зняло четверо пластунів, кожен з яких представляв один із чотирьох уладів, вікових поколінь організації. Після чого скульптуру було освячено Владикою Володимиром Війтишином.

З вітальним словом до присутніх звернулися також представники місцевої та обласної влади. З промовами виступили заступник губернатора Івано-Франківської області Роман Іваницький, голова обласної ради, пластун Олександр Сич, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, а також один із керівників Пласту в Україні – Юрій Юзич.

Згодом під живу музику гуцульської кози (волинки) організатори урочисто нагородили спеціальними статуетками 15 благодійників, що найбільше доклались збором коштів для виготовлення та встановлення пам’ятника. Нагадаємо, що гроші на скульптуру скаути збирали впродовж 6 місяців, протягом яких пластуни продавали листівки на головній алеї міста, організовували культурні заходи (концерти, перегляди фільмів, тощо), аукціони для батьків з виробами найменших пластунів, а також через соціальні мережі закликали всіх охочих підтримати дану ініціативу.

Особливістю цього пам’ятника є те, що кошти на нього збирали не тільки франківці. До справи долучились пластуни зі всіх куточків України, а також українські студенти Оксфорду та пластуни з Лондона. Власними силами українським скаутам вдалось зібрати понад 50 тис. грн., в той час, як кошторис виготовлення та встановлення скульптури становив 120 тис. грн. Іншу частину фінансів виділила з бюджету місцева влада та надав зі свого фонду вихованець Пласту, секретар міської ради – Руслан Марцінків.

Автором чотирьохметрової скульптурної композиції є прикарпатський скульптор Володимир Довбенюк. На мармуровому постаменті зображена бронзова фігура юнака у пластовому однострої зразка 1925 року з наплічником за плечима та орлом на руці. Адже саме пластове покоління тих років брало найактивнішу участь в національно-визвольній боротьбі за Українську Державність. Тут же ж – пластун-учасник Дмитро з прирученим соколом у руці, саме він став прототипом для скульптури,

Як зізнався ініціатор виготовлення пам'ятника Тарас Зень: «Цією скульптурою ми не тільки хочемо вшанувати пам’ять тих членів Пласту які гинули за нашу свободу, але й маємо на меті створити таке собі щоденне нагадування для перехожих людей про Великі дні нашої визвольної боротьби»

Завершились урочистості складанням трьома пластунами присяги на вірність Богові та Україні. Так само, як і сто років тому, вони успішно виконали потрібні завдання, пройшли усі випробовування й готові не підвести своїх попередників.

Немає коментарів:

Дописати коментар